Den Haag – Voordat in de Tweede Kamer een debat over de voorgestelde wijziging van de Drank- en Horecawet plaatsvindt, moet staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) hierover nog schriftelijke vragen beantwoorden. Die vragen zijn in te zien in het zogeheten ‘inbreng verslag’ over de wetswijziging. Tweede Kamerleden delen de mening van de staatssecretaris dat problematisch alcoholgebruik verder moet worden aangepakt. Tegelijkertijd zetten zij vraagtekens bij de uitvoerbaarheid van het verbod op prijsacties en strengere regels voor online verkoop.
LEIDSCHENDAM – Er is een flinke toename in wijnexamens die door Stichting Dranken Examens en Normering (SDEN) worden afgenomen. Zo groeide de populariteit van het SDEN2-examen, de Wijnoorkonde, met zo’n 75 procent. Niet alleen vakmensen, denk aan gespecialiseerd horeca- en winkelpersoneel, tonen interesse. Ook wijnliefhebbers willen meer kennis opdoen, bewuste keuzes maken, en meer genieten, vertellen Birthe van Meegeren en Magda van der Rijst, bestuursleden van de SDEN. ‘Hoe meer je van wijn weet, des te groter wordt het genot’, aldus voorzitter Van der Rijst.
DEN HAAG – Door de opkomst van een- en tweepersoonshuishoudens brengen steeds meer wijnhandelaren kleinere flessen wijn op de markt. Vooral in supermarkten en gespecialiseerde wijnzaken is die trend zichtbaar. Inmiddels wordt zo’n 8 procent van de wijnen verkocht in kleine flessen. Die bevatten twee tot vier glazen wijn. Ter vergelijking: een wijnfles van 0,75 liter, een zogeheten bouteille, telt zo’n zes tot zeven standaardglazen. Volgens KVNW-voorzitter Peter van Houtert drinken Nederlanders minder, maar wel betere wijn. ‘Als je tijdens een diner als enige drinkt, is zo’n kleine fles uitermate geschikt’, aldus Van Houtert.
DEN HAAG – Net als in Zuid-Europa hebben hogere temperaturen gevolgen voor de Nederlandse druiventeelt. Het beïnvloedt de rijping van de druiven, en zorgt zo voor meer suiker in de bes. Ook heeft klimaatverandering gevolgen voor de zuren en aroma’s van de wijn. Simon Crone, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP) volgt de ontwikkelingen op de voet. Om met klimaatverandering om te gaan, kunnen volgens hem aanpassingen in teelt en wijnbereiding nodig zijn voor een blijvend, gezonde kwaliteitswijnbouw. Zowel in binnen- als buitenland.
De producenten uit de Franse regio Occitanie nodigen u van harte uit voor een ontspannen lunch!
Food Park - Hall 18
Geachte wijnprofessional,
ProWein is voor u zeker ook een ware marathon: de ene afspraak na de andere en amper tijd om te lunchen?
Maar bij ons in Food Park - hall 18 kunt u ontspannen en genieten van een #SunnyLunch!
Symposium KVNW: Actuele wetenschappelijke inzichten over gezondheid en wijnconsumptie en de beeldvorming daarover in de publieke opinie.
De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) organiseerde op 24 januari jl. een symposium over de huidige wetenschappelijke inzichten op het gebied van wijn, alcohol en gezondheid. Deskundigen bespraken actuele onderzoeken en inzichten over gezond eten en drinken, de veranderende houding ten aanzien van alcoholhoudende dranken en de invloed van media op de publieke opinie ten aanzien van alcohol- en wijnconsumptie.
Meer artikelen...
- Informatieavond begeleidingstraject Magister Vini
- Diamond Awards 2020: Hans Bijvoets ontvangt Diamond Award
- Symposium Wijn & Gezondheid
- Stand van zaken omtrent wijziging Drank- en Horecawet
- ‘Steeds meer Nederlanders staan open voor nieuwe wijn-spijs combinaties'
- Veel vragen over wetswijziging Drank- en Horecawet