kvnw nieuw met datum2

DEN HAAG – Net als in Zuid-Europa hebben hogere temperaturen  gevolgen voor de Nederlandse druiventeelt. Het beïnvloedt de rijping van de druiven, en zorgt zo voor meer suiker in de bes. Ook heeft klimaatverandering gevolgen voor de zuren en aroma’s van de wijn. Simon Crone, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP) volgt de ontwikkelingen op de voet. Om met klimaatverandering om te gaan, kunnen volgens hem aanpassingen in teelt en wijnbereiding nodig zijn voor een blijvend, gezonde kwaliteitswijnbouw. Zowel in binnen- als buitenland.

De producenten uit de Franse regio Occitanie nodigen u van harte uit voor een ontspannen lunch!

Food Park - Hall 18

Geachte wijnprofessional,

ProWein is voor u zeker ook een ware marathon: de ene afspraak na de andere en amper tijd om te lunchen?

Maar bij ons in Food Park - hall 18 kunt u ontspannen en genieten van een #SunnyLunch!

Symposium KVNW: Actuele wetenschappelijke inzichten over gezondheid en wijnconsumptie en de   beeldvorming daarover in de publieke opinie.

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) organiseerde op 24 januari jl. een symposium over de huidige wetenschappelijke inzichten op het gebied van wijn, alcohol en gezondheid. Deskundigen bespraken actuele onderzoeken en inzichten over gezond eten en drinken, de veranderende houding ten aanzien van alcoholhoudende dranken en de invloed van media op de publieke opinie ten aanzien van alcohol- en wijnconsumptie.

In de tweede helft van 2020 zal wederom een tweejarig traject Magister Vini van start gaan. In samenwerking met de Stichting Dranken Examens en Normering zal de Wijnacademie voor de zesde keer een begeleidingstraject MV verzorgen ter voorbereiding op het hoogste wijnexamen in Nederland: Magister Vini.

Het examen Magister Vini is negentien jaar geleden in het leven geroepen om mensen die beroepsmatig actief zijn in de wijnbranche de gelegenheid te bieden hun kennis over wijn en over de handel op het hoogste niveau te toetsen.

De 18e editie van Wine Professional werd zondag 12 januari feestelijk geopend met de uitreiking van de prestigieuze Diamond Awards. De awards gingen dit jaar naar Hans Bijvoets (Anfors Imperial), Barbara Verbeek (Wijntheater) en gastvrouw Lisja Hu (restaurant Beulings).

De awards, ontworpen door juwelier Lyppens, werden uitgereikt door Jan van Lissum, directeur van The Wine & Food Association en de Gastronomische Groote Club. Ruim honderd genodigden woonden de feestelijke ceremonie in de St. Olofskapel van Hotel NH Collection Barbizon Palace . De Diamond Awards worden jaarlijks toegekend aan personen of instanties/bedrijven die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt met betrekking tot de Nederlandse gastronomie. De officiële opening van Wine Professional werd verricht door HE mevrouw Sanja Štiglic, Ambassadeur van Slovenië, dat dit jaar themaland is van de wijnbeurs.

Op vrijdagmiddag 24 januari 2020 organiseert de Stichting Wijncommunicatie van de KVNW het Symposium Wijn & Gezondheid in Haarlem.

Tijdens het symposium zal een genuanceerd beeld worden geschetst van de huidige wetenschappelijke inzichten op het gebied van wijn/alcohol en gezondheid en ook zal er worden gekeken naar de veranderende houding ten aanzien van alcoholhoudende dranken. 

Onder anderen Professor Dr. Nicolai Worm van de Deutschen Hochschule für Prävention und Gesundheitsmanagement (DHPG) uit Saarbrücken en Professor Dr. Frans J. Kok, Emeritus professor Nutrition & Health van de Universiteit Wageningen zullen deze middag een lezing verzorgen. Een ongenuanceerde discussie over wijn en gezondheid kan het imago van wijn schaden. Professor emeritus Cees B.M. van Riel zal daarom een lezing verzorgen over reputatiemanagement en wijn. De heer Van Riel is verbonden aan de Erasmus Universiteit als professor emeritus corporate communication.

Het symposium wordt afgesloten met een paneldiscussie.