kvnw nieuw met datum2
0
0
0
s2sdefault

120-jarige KNVW zet actief in op programma’s en voorlichting over wijn als onderdeel van een gezonde en verantwoorde leefstijl.

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) organiseerde in het jaar van hun 120-jarig bestaan, op 6 februari jl. een symposium over de trends en ontwikkelingen die de komende decennia de wijnhandel en -consumptie zullen gaan beïnvloeden. De KVNW bracht vooraanstaande, deskundige sprekers bij elkaar die hun licht lieten schijnen over o.a. foodtrends, de veranderende wijnconsument, klimaatverandering en de opmars van online verkopen en platforms.

Trends wijnconsumptie

Volgens het internationale onderzoeksbureau Wine Intelligence neemt de consumptie in landen waar wijn een stevige positie heeft, licht af. Daarentegen zit er groei in wijnconsumptie in landen waarin de wijncultuur nog jong is. Onder invloed van het groeiende bewustzijn van een verantwoorde en gematigde alcoholconsumptie staan consumenten meer open voor varianten met minder alcohol. Het onderzoek toont aan dat men in Nederland bewuster met wijn omgaat; het aantal momenten waarop wijn wordt gedronken, neemt af. Ruim een derde van de consumenten heeft een belangstelling voor wijnen met een lager alcoholpercentage.

0
0
0
s2sdefault

Le Grand Cercle des Vins de Bordeaux werd door de huidige voorzitter Alain Raynaud in juni 2013 opgericht. Zijn wens was om wijnen van de rechter- en de linkeroever bij elkaar te brengen in één organisatie. Le Grand Cercle de Bordeaux bestaat uit 130 crus van 23 Bordeaux appellations en biedt een compleet overzicht van zorgvuldig geselecteerde kwalitatieve, plezierige en betaalbare crus uit het hele wijngebied.

Le Grand Cercle des Vins de Bordeaux heeft het genoegen u uit te nodigen voor een Bordeaux proeverij.

0
0
0
s2sdefault

Zoals gebruikelijk werd de 17e editie van Wine Professional feestelijk geopend met de uitreiking van de prestigieuze Diamond Awards. De awards gingen dit jaar naar de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren, Margo Reuten en Petro Kools, restaurant Da Vinci en Gerhard Kracher, Weinlaubenhof Kracher, Oostenrijk.

De awards, ontworpen door juwelier Lyppens, werden op zondag 6 januari uitgereikt door Jan van Lissum, directeur van The Wine & Food Association en de Gastronomische Groote Club. Ruim honderd genodigden woonden de feestelijke ceremonie in Hotel de l’Europe bij. De Diamond Awards worden jaarlijks toegekend aan personen of instanties/bedrijven die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt met betrekking tot de Nederlandse gastronomie. De officiële opening van Wine Professional werd verricht door ZE de heer András Kocsis, Ambassadeur van Hongarije.

0
0
0
s2sdefault

Het Consejo Regulador de la Denominación de Origen Ribera del Duero heeft tussen 17 september en begin november in totaal 125 miljoen kilo druiven geoogst. In totaal waren 8.300 wijnmakers en 315 wijnhuizen samen verantwoordelijk voor de oogst van de 23.200 hectare grond die geregistreerd staat bij de Denominacion de Origen. Tijdens de oogst bleek direct dat de druiven gezond en van uitstekende kwaliteit zijn. De verwachting is dat de druiven zich zowel goed lenen voor het maken van bewaarwijnen als voor wijnen om jong van te genieten.

0
0
0
s2sdefault

Een recent wetenschappelijk artikel dat op 7 november 2018 online is gepubliceerd op de website van de British Journal of Nutrition, presenteert de nieuwste resultaten van een meta-analyse om het mediterrane dieet, de componenten ervan en hun relatie tot mortaliteit door alle oorzaken, te onderzoeken.

De Griekse onderzoekers ontdekten dat die personen die het meest aan een mediterraan dieet voldeden significant langer leefden.
Wat de verschillende componenten van het mediterrane dieet betreft, was een van de belangrijkste beschermende factoren een gematigde, niet-overmatige, consumptie van alcoholische dranken - meestal in de vorm van wijn.
 
Dit artikel herbevestigt de beschermende rol die matige consumptie van wijn speelt in het mediterrane dieet.
 
Bron artikel en meer informatie: Wine Informational Council.

0
0
0
s2sdefault

De Wijnacademie is verheugd te kunnen melden dat de dit jaar ingezette bestuursveranderingen zijn afgerond. Door wijziging van de statuten van de Stichting Wijnacademie is de paritaire vertegenwoordiging afgeschaft, waardoor nieuwe bestuursleden benoemd kunnen worden met affiniteit met de wijnbranche, horeca en het wijnonderwijs. De aftredende bestuursleden Peter van Houtert  en Hans de Keijzer zijn bedankt voor hun inzet en hebben een belangrijke rol gespeeld in het verwezenlijken van de vernieuwingen.