0
0
0
s2sdefault

Op 10 oktober jl. heeft Dorthe Schunselaar met succes het examen Magister Vini afgelegd. Zij is daarmee de 16e Magister Vini in Nederland geworden. Zij schreef haar scriptie over de gevolgen van klimaatverandering in de Bourgogne.

Dorthe verdedigde haar scriptie ten overstaan van de examencommissie MV bestaande uit Gerhard Horstink (voorzitter), Magda van der Rijst, Ibert van der Waal MV en Job de Swart MW. Als externe deskundige was Karel de Graaf aanwezig.

Volgens de voorzitter van de examencommissie, Gerhard Horstink, heeft Dorthe het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt door het kiezen van dit onderwerp. Ze heeft uitgebreid de tijd genomen om wijnproducenten en wetenschappers te bevragen en verkregen data te verwerken. Daarmee is zij er in geslaagd een scriptie op het hoge MV-niveau te schrijven.

0
0
0
s2sdefault

De eerste editie van de Vinexpo Paris vindt plaats van 10 t/m 12 februari a.s. in Parijs, tezamen met de beurs voor Franse wijnen Wine Paris (Vinovision+Vinisud).

Dit nieuwe evenement is de eerste grote internationale vakbeurs van het seizoen, een uitgelezen mogelijkheid om de eerste oriëntatie en inkopen te doen. Daarnaast kunt u deelnemen aan tientallen lezingen en proeverijen, en is er speciale aandacht voor biodynamische wijnen in de sector WOW (World of Organic Wines).

Nieuw is de sector Be Spirits, gewijd aan gedistilleerde dranken. Hier vindt u ook de Infinite Bar, waar u innovatieve cocktails kunt proeven, bereid door mixologen werkzaam bij de meest gerenommeerde bars van Parijs, en u tegelijkertijd direct nieuwe producten kunt ontdekken.

0
0
0
s2sdefault

DEN HAAG – Staatssecretaris Blokhuis liet tijdens de behandeling van de begroting  van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) weten blij te zijn met de brede consensus in de Tweede Kamer over het preventieakkoord. Acties die daaruit voortvloeien zijn volgens hem steeds zichtbaarder. Het begrotingsdebat kende verder geen verrassingen. Voorafgaand aan het debat stelden Kamerleden vragen over onder meer de winstcijfers van de alcoholbranche, en het draagvlak onder de Nederlandse bevolking dat 18-minners geen alcohol mogen drinken.

0
0
0
s2sdefault

Den Dolder – Nederlandse wijnhandelaren verkopen steeds vaker flessen wijn die minder zwaar wegen. Het zogeheten glasgewicht per liter neemt al zo’n twintig jaar af. In het kader van duurzaamheid kiezen zij voor lichtere flessen, of alternatieve verpakkingen zoals bag-in-box (kartonnen doos met luchtdichte zak). In oktober organiseerde KVNW een seminar samen met Stichting Wijnfonds en onderzoeksbureau Partners for Innovation. Centrale vraag: kan je de ecologische voetafdruk van de wijnsector nog verder verkleinen?

0
0
0
s2sdefault

DEN HAAG – In het kader van het Nationaal Preventieakkoord gaf het kabinet dit jaar zeven miljoen euro extra uit voor het tegengaan van problematisch alcoholgebruik. Ruim de helft werd gestoken in bewustwording en vroegsignalering. Denk daarbij aan campagnes als ‘NIX zonder ID’ (geen alcohol onder 18 jaar) en ‘IK PAS’ (dertig of veertig dagen geen alcohol). Voor de strijd tegen overgewicht en roken was meer geld beschikbaar: zo’n 20 miljoen euro. Dat schrijft staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) in deze Kamerbrief.

0
0
0
s2sdefault

DEN HAAG – Er verschijnen dit jaar minder flessen wijn van eigen bodem op de markt. Nederlandse wijngaardiers hadden achtereenvolgend last van een koud voorjaar, hete zomer en nat najaar. Naar schatting produceren zij niet meer dan één miljoen flessen wijn. Een jaar eerder, in 2018, hadden deze wijnboeren een topjaar. Toen bedroeg de opbrengst een recordhoeveelheid van 9.500 hectoliter. Dat was goed voor zo’n 1.25 miljoen flessen.