kvnw nieuw met datum2

Allergenendeclaratie

Vermelding ei- en of melkbestanddelen

Indien wijn is geklaard met behulp van eiwit van ei of melk bestaat de kans dat er residuen van deze stoffen achterblijven in de wijn. Deze residuen kunnen allergische reacties veroorzaken.

De aanwezigheid van deze stoffen in wijn daarom op het etiket worden vermeld. De verplichting geldt vanaf het oogstjaar 2012.

Oogstjaren vòòr 2012 vallen hier dus buiten. Wijn die vòòr 1 juli 2012 is geëtiketteerd valt niet onder de verplichting.

De verplichting is niet van toepassing indien, bij gebruik van de betrokken klaringsmiddelen, de aanwezigheid van residuen niet kan worden aangetoond. Hierbij geldt de voorwaarde dat gebruik is gemaakt van analysemethoden die voldoen aan de prestatiecriteria die zijn vastgesteld door de OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin).

De vermelding dient vooraf te worden gegaan door het woordje “bevat”. Voor ei: “Bevat ei”, “Bevat eiproteïne”, “Bevat eiderivaat”, ” Bevat eilysozym” of “Bevat eialbumine”. Voor melk: “Bevat melk”, “Bevat melkderivaat”, “Bevat melkcaseïne” of “Bevat melkproteïnen”. 

Vermelding sulfiet

Alle wijnen die meer dan 10 mg sulfiet per liter bevatten dienen geëtiketteerd te zijn met de vermelding “bevat sulfiet”, “bevat sulfieten”. Deze vermelding mag op het rugetiket (bijvoorbeeld door middel van een sticker) worden aangebracht. Wijnen die voor 25 november 2005 zijn geëtiketteerd mogen worden verkocht tot de voorraden zijn uitgeput. De vermelding “bevat sulfiet”, “bevat sulfieten” of “bevat zwaveldioxide” mag worden aangevuld met een logo.

De allergenenvermeldingen op flessen die bestemd zijn voor de Nederlandse markt moeten officieel in de Nederlandse taal worden gesteld.

Download hieronder een overzicht van de toegestane talen voor de allergenenvermelding in andere Europese landen.