Duurzaamheid
Duurzaamheid in de wijnhandel – Waarom nú aan de slag?
Wat bedoelen we met duurzaamheid?
Duurzaamheid gaat over toekomstbestendig ondernemen. In de wijnhandel betekent dat: winstgevend blijven, terwijl je ook goed zorgt voor mens en milieu. Het draait om eerlijke handel, het beperken van CO₂-uitstoot en het zorgen voor gezonde wijngaarden en goede arbeidsomstandigheden.
Waarom is dit belangrijk voor jou als wijnhandelaar?
Consumenten verwachten steeds vaker duurzame keuzes. Ook partners, zoals supermarkten of horeca, vragen om transparantie: waar komt je wijn vandaan, onder welke omstandigheden is hij geproduceerd? En niet onbelangrijk: Europese wetgeving maakt duurzaamheidsrapportage op termijn verplicht. Door nú te beginnen, voorkom je dat je straks moet inhalen.
Voordelen van op tijd beginnen
Wie nu al aan de slag gaat, loopt straks voorop. Je bent beter voorbereid op nieuwe regels én laat aan klanten en partners zien dat je verantwoordelijkheid neemt. Het goede nieuws: je hoeft niet alles tegelijk te doen. Begin klein, elke stap telt.
Zo kom je in actie
De KVNW helpt je graag op weg. Wil je eerst wat meer duidelijk krijgen op de begrippen? Bekijk dan met onze uitleg over de belangrijkste duurzaamheidstermen.
Klaar om te starten? Download dan de roadmap voor duurzame bedrijfsvoering in de wijnhandel.
Nieuwe EU-wetgeving – wat verandert er voor de wijnhandel?
De Europese Unie scherpt de regels aan rondom duurzaamheid, mensenrechten en ketenverantwoordelijkheid. Ook voor de wijnhandel heeft dit gevolgen, al zijn die vaak indirect. Door nu al inzicht te krijgen in de ontwikkelingen, kun je straks makkelijker inspelen op vragen van klanten of partners.
Wat was eerst het plan?
In eerste instantie zouden vanaf 2024 al veel beursgenoteerde bedrijven moeten rapporteren over hun impact op milieu, arbeidsrechten en goed bestuur (ESG-informatie). Dat viel onder de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Daarnaast zou de CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive) ofwel de ‘anti-wegkijkwet’ , bedrijven verplichten om risico’s in hun keten, zoals kinderarbeid of milieuschade, actief op te sporen en aan te pakken.
Wat is er nu veranderd?
Via een nieuw voorstel voor de zogeheten Omnibuswet is het oorspronkelijke plan aangepast en versoepeld. De belangrijkste wijzigingen:
- Alleen bedrijven met meer dan 1.000 medewerkers én een omzet vanaf 50 miljoen euro of balanstotaal van 25 miljoen euro vallen straks nog onder de CSRD-rapportageplicht.
- De verplichte rapportage start pas vanaf het boekjaar 2027.
- Voor mkb-bedrijven komt er een vrijwillige en toegankelijke rapportagestandaard: de VSME.
Wat betekent dit voor jou als wijnimporteur of -handelaar?
De kans is groot dat je niet onder de directe rapportageplicht valt. Maar let op: grote klanten of afnemers die wél moeten rapporteren, zullen jou mogelijk om informatie vragen. Denk aan zaken als arbeidsomstandigheden bij wijnproducenten, CO₂-uitstoot of keurmerken.
Vooruitdenken loont. Door nu al aan de slag te gaan met inzicht in je keten, werk je makkelijker mee aan deze informatieverzoeken en laat je zien dat je bewust en professioneel onderneemt.
Aan de slag?
De KVNW helpt je op weg.
👉 Download de roadmap voor duurzame bedrijfsvoering