kvnw nieuw met datum2

Nieuwe EU-regels voor biologische gedealcoholiseerde wijn gepubliceerd

Op 26 februari 2025 heeft de Europese Commissie een nieuwe verordening (EU) 2025/405 gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU, waarmee de productie van volledig gedealcoholiseerde biologische wijn wordt toegestaan. Dit betekent een belangrijke wijziging in Verordening (EU) 2018/848, waarin de methoden voor biologische wijnproductie worden vastgelegd.

Tot nu toe waren technieken zoals gedeeltelijke vacuümverdamping, membraantechnieken en distillatie niet toegestaan voor biologische wijnproductie. Op verzoek van Duitsland heeft de Expertgroep voor Technisch Advies over Biologische Productie (EGTOP) aanbevolen om vacuümverdamping en distillatie onder bepaalde voorwaarden toe te laten.

Volgens de nieuwe regels mag een biologische gedealcoholiseerde wijn maximaal 0,5% alcohol per volume bevatten. Daarnaast moeten producenten voldoen aan technische vereisten zoals een maximale temperatuur van 75°C tijdens de verwerking, een minimale poriegrootte van 0,2 micrometer bij filtratie en het gebruik van distillatie onder vacuüm.

De nieuwe regelgeving treedt 20 dagen na publicatie in werking. Daarnaast hebben de Duitse en Spaanse autoriteiten aangekondigd te willen werken aan een aanvullend voorstel om ook de productie van gedeeltelijk gedealcoholiseerde biologische wijn te reguleren.