kvnw nieuw met datum2

Kamer positief over doelen wetswijziging Drank- en Horecawet, stelt vragen over uitvoerbaarheid

Den Haag – Voordat in de Tweede Kamer een debat over de voorgestelde wijziging van de Drank- en Horecawet plaatsvindt, moet staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) hierover nog schriftelijke vragen beantwoorden. Die vragen zijn in te zien in het zogeheten ‘inbreng verslag’ over de wetswijziging. Tweede Kamerleden delen de mening van de staatssecretaris dat problematisch alcoholgebruik verder moet worden aangepakt. Tegelijkertijd zetten zij vraagtekens bij de uitvoerbaarheid van het verbod op prijsacties en strengere regels voor online verkoop.

Eerder besteedde KVNW al aandacht aan de inhoud van deze wetswijziging. Zo ontvingen aangesloten wijnhandelaren eerder al een samenvatting, inclusief duiding, van de belangrijkste aanpassingen van de nieuwe ‘Alcoholwet’. Deze is voor leden opvraagbaar via het secretariaat van de KVNW (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

In het kort komt het wetsvoorstel hierop neer. De bekendste voorstellen zijn het verbod op prijsacties met meer dan 25 procent korting, en strengere regels voor online verkoop (extra leeftijdsverificatie, bezorging enkel bij koper). Andere wijzigingen hebben betrekking op wederverstrekking van alcoholhoudende drank, inzet van minderjarige testkopers, stagemogelijkheden, de Landelijke Examencommissie, inrichtingseisen voor horeca en de titel van de wet.

Uit vragen die zijn gesteld, blijkt er een breed draagvlak is voor de beoogde doelen van de wetswijziging. De Tweede Kamer deelt de mening dat problematisch alcoholgebruik voorkomen moet worden. De SGP en de ChristenUnie betreuren het feit dat er geen voorstellen zijn gedaan om reclame te beperken. Hieronder worden samengevat de vragen, opmerkingen omtrent kortingsacties en online verkoop.


I. Vragen over het verbod op prijsacties met meer dan 25 procent korting
De VVD wil weten of deze prijsmaatregel problematische drinkers tegenhoudt. Er wordt, net als de PVV en SP, om onderzoek gevraagd. Ook willen de liberalen, net als de socialisten, weten welke effecten deze prijsmaatregel heeft op de markt. Mocht daar geen onderzoek naar zijn gedaan, wil de partij dat het kabinet een analyse daarover laat maken. Verder willen de liberalen, net als de ChristenUnie, SP en de SGP weten hoe de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het verbod op prijsacties met meer dan 25 procent gaat monitoren.

Het CDA constateert dat dit verbod geen onderdeel uitmaakt van het Nationaal Preventieakkoord, en vraagt of met zo’n prijsmaatregel dichter bij de ambities van het akkoord wordt gekomen. D66 vraagt zich af waarom er is gekozen voor een maximaal kortingspercentage van 25 procent, en niet voor 50 procent die nu al in de STIVA-code wordt gehanteerd.


II. Strengere regels voor online verkoop

Volgens het kabinet leiden striktere regels in winkels en horeca tot meer online alcoholverkoop door jongeren. De VVD wil weten waarop deze aanname is gebaseerd. Er wordt gevraagd naar hoe de online verkoop van drank zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Ook vragen de liberalen, net als CDA, SP, SGP en de ChristenUnie, naar de exacte invulling van een toekomstig online leeftijdsverificatiesysteem, en wie dat voor de overheid gaat ontwikkelen. Ook wil de liberale partij weten waarom alcohol in de memorie van toelichting (p.3) van het wetsvoorstel een ‘risicovol product’ wordt genoemd, en of het kabinet nog andere voorbeelden kan geven van ‘risicovolle producten’.

Over online bezorging willen de liberalen, net als de christendemocraten, weten waarom het straks niet meer is toegestaan om voor de buren een fles wijn aan te nemen, of die op te sturen als cadeau. Dit wetsvoorstel stelt namelijk als eis dat de alcoholhoudende drank slechts wordt afgeleverd op het adres van de geadresseerde of bij een bedrijfsmatig ophaalpunt.

D66 is benieuwd naar buitenlandse partijen die online alcohol verkopen aan jongeren. Die partijen vallen buiten de nieuwe, strengere regels, en mogen tevens meer korting geven dan 25 procent. Bij de sociaalliberalen leeft de zorg dat deze partijen de Nederlandse aanbieders uit de markt zouden kunnen prijzen.


Stand van zaken
Eind december 2019 kregen Tweede Kamerleden de mogelijkheid om schriftelijke vragen te stellen over de voorgestelde aanpassingen van de Drank- en Horecawet. Hun inbreng is onlangs samengevoegd in een verslag. Dat is een openbaar toegankelijk Kamerstuk. Staatssecretaris Blokhuis zal deze vragen in de eerste helft van 2020 beantwoorden. Dat doet de bewindspersoon met een zogeheten ‘nota naar aanleiding van het verslag’. Na het uitbrengen van deze nota volgt vrijwel zeker een plenair debat over de wijziging van de Drank- en Horecawet.

Zie hier het tijdspad van het beleidsproces dat eerder op de website verscheen.