kvnw nieuw met datum2

Le Grand Cercle des Vins de Bordeaux werd door de huidige voorzitter Alain Raynaud in juni 2013 opgericht. Zijn wens was om wijnen van de rechter- en de linkeroever bij elkaar te brengen in één organisatie. Le Grand Cercle de Bordeaux bestaat uit 130 crus van 23 Bordeaux appellations en biedt een compleet overzicht van zorgvuldig geselecteerde kwalitatieve, plezierige en betaalbare crus uit het hele wijngebied.

Le Grand Cercle des Vins de Bordeaux heeft het genoegen u uit te nodigen voor een Bordeaux proeverij.

Zoals gebruikelijk werd de 17e editie van Wine Professional feestelijk geopend met de uitreiking van de prestigieuze Diamond Awards. De awards gingen dit jaar naar de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren, Margo Reuten en Petro Kools, restaurant Da Vinci en Gerhard Kracher, Weinlaubenhof Kracher, Oostenrijk.

De awards, ontworpen door juwelier Lyppens, werden op zondag 6 januari uitgereikt door Jan van Lissum, directeur van The Wine & Food Association en de Gastronomische Groote Club. Ruim honderd genodigden woonden de feestelijke ceremonie in Hotel de l’Europe bij. De Diamond Awards worden jaarlijks toegekend aan personen of instanties/bedrijven die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt met betrekking tot de Nederlandse gastronomie. De officiële opening van Wine Professional werd verricht door ZE de heer András Kocsis, Ambassadeur van Hongarije.

Het Consejo Regulador de la Denominación de Origen Ribera del Duero heeft tussen 17 september en begin november in totaal 125 miljoen kilo druiven geoogst. In totaal waren 8.300 wijnmakers en 315 wijnhuizen samen verantwoordelijk voor de oogst van de 23.200 hectare grond die geregistreerd staat bij de Denominacion de Origen. Tijdens de oogst bleek direct dat de druiven gezond en van uitstekende kwaliteit zijn. De verwachting is dat de druiven zich zowel goed lenen voor het maken van bewaarwijnen als voor wijnen om jong van te genieten.

Een recent wetenschappelijk artikel dat op 7 november 2018 online is gepubliceerd op de website van de British Journal of Nutrition, presenteert de nieuwste resultaten van een meta-analyse om het mediterrane dieet, de componenten ervan en hun relatie tot mortaliteit door alle oorzaken, te onderzoeken.

De Griekse onderzoekers ontdekten dat die personen die het meest aan een mediterraan dieet voldeden significant langer leefden.
Wat de verschillende componenten van het mediterrane dieet betreft, was een van de belangrijkste beschermende factoren een gematigde, niet-overmatige, consumptie van alcoholische dranken - meestal in de vorm van wijn.
 
Dit artikel herbevestigt de beschermende rol die matige consumptie van wijn speelt in het mediterrane dieet.
 
Bron artikel en meer informatie: Wine Informational Council.

De Wijnacademie is verheugd te kunnen melden dat de dit jaar ingezette bestuursveranderingen zijn afgerond. Door wijziging van de statuten van de Stichting Wijnacademie is de paritaire vertegenwoordiging afgeschaft, waardoor nieuwe bestuursleden benoemd kunnen worden met affiniteit met de wijnbranche, horeca en het wijnonderwijs. De aftredende bestuursleden Peter van Houtert  en Hans de Keijzer zijn bedankt voor hun inzet en hebben een belangrijke rol gespeeld in het verwezenlijken van de vernieuwingen.

Oogst 2018: exceptionele kwaliteit én kwantiteit. In de Val de Loire gaat 2018 de boeken in als ‘het wijnjaar van de eeuw’. Dat laat interprofessionele wijnproducentenorganisatie Interloire weten. De uitstekende weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen, gevolgd door een historisch warme (na)zomer, hebben de basis gelegd voor deze topvintage. Ook tijdens de oogstperiode van eind augustus tot mid oktober waren de weergoden de Loire boeren goed gezind. De druiven hebben zo in alle rust hun perfecte rijpheid kunnen bereiken. Ook in termen van volume is 2018 een zeer goed jaar, zeker in vergelijking met de lage druivenopbrengsten van de afgelopen vintages.