kvnw nieuw met datum2

Den Haag (26 mei) – Hoewel de groei van de totale wijnproductie lijkt af te vlakken, neemt de productie van Europese, biologische wijn een vlucht. Dat valt te lezen in een jaarlijks rapport van onderzoeksbureau International Wine & Spirits Research (IWSR). Zo wordt bijvoorbeeld in het traditionele Frankrijk bijna een verdubbeling van het aantal geproduceerde biologische wijnen verwacht, namelijk zo’n 210 miljoen flessen in 2022. Nu zijn dat er ongeveer 110 miljoen. Ook Nederlandse consumenten drinken vaker een biologische wijn.

Leidschendam (29 mei) - De landelijke actieweek NIXzonderID gaat vandaag van start. Hiermee wordt extra aandacht gevraagd voor het tonen en checken van het ID van jongeren die alcohol of tabak willen kopen in winkels of horeca. Het CBL ontwikkelde speciaal voor de actie de NIX Challenge in de supermarkten. In dit interactieve spel gaan supermarktmedewerkers van zoveel mogelijk mensen de leeftijd goed inschatten. In de actieperiode nemen de medewerkers van circa 4000 supermarkten het tegen elkaar op.

Leidschendam (23 mei) - De Wijnacademie organiseert op maandag 3 juni 2019 een open dag voor iedereen die Vinoloog wil worden. Als u (bijna) in het bezit bent van het Wijnbrevet of andere diploma’s op het niveau van SDEN 3 (voorheen SWEN 3 of SWEN 2 voor januari 2015) kunt u zich aanmelden voor de Vinologenopleiding van de Wijnacademie.

Leidschendam (17 mei) - Spanje is onder andere geliefd om haar uitstekende gastronomie. Dit wordt door velen ervaren als een van de aantrekkelijkste aspecten van dit land. Elke Spaanse wijnstreek heeft zijn eigen cultuur, streekproducten en gastronomie. In Nederland zijn er ook veel liefhebbers van Spaanse wijn, waardoor het hoog tijd is om de Spaanse Wijnweek in Nederland te introduceren. Tijdens deze week krijgt het publiek letterlijk en figuurlijk de Spaanse smaak te pakken! 

De Spaanse Wijnweek vindt plaats van 17 t/m 23 juni door heel Nederland. Het evenement wordt georganiseerd door ICEX in samenwerking met onder meer restaurants, wijnimporteurs, wijnbars en hotels. Tijdens dit evenement brengen zij de Nederlandse bourgondiër in contact met de beste Spaanse wijnen uit bijzondere wijnstreken.

Den Haag (30 april) – Voor de Nederlandse wijnbouw was 2018 een goed jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De opbrengst bedroeg een recordhoeveelheid van 9.500 hectoliter. Dat is goed voor zo’n 1.2 miljoen flessen. KVNW-voorzitter Peter van Houtert bezocht een aantal van de wijngaarden en is onder de indruk. ‘Nederlandse wijngaardiers zijn enorm geprofessionaliseerd’.

Hoewel naast de productie ook het animo voor wijn van eigen bodem stijgt, bereikt die nog mondjesmaat de consument. Eerder gaf Jantiene Broersma van wijngaard Frysling bij BNR aan dat ‘mensen sneller een keuze maken voor een wijn die zij kennen’, denk bijvoorbeeld aan een chardonnay of sauvignon blanc. Volgens haar is de grote bekendheid van Nederlandse wijnen voor verbetering vatbaar.

Den Haag (KVNW), 18 april – Steeds meer Nederlandse grootgrutters richten zich op verantwoorde wijnconsumptie. Als alternatief bieden zij vaker wijn met minder, of geen alcohol aan. Onlangs maakte ook supermarktketen PLUS bekend meer te willen inzetten op bewuster alcoholgebruik. ‘Met nieuwe producten laten we zien dat alcoholvrije wijn lekker is.’

Door meer ruimte in het schap voor alcoholvrije wijn en wijn met een lager alcoholpercentage te maken, sluit de PLUS zich aan bij een sterker wordende trend. Volgens de supermarkt is een steeds groter wordende groep consumenten bewust bezig met het beperken van hun alcoholconsumptie. ‘Mensen willen niet meer altijd alcohol drinken, bijvoorbeeld omdat ze nog moeten werken of autorijden’, zegt PLUS-wijninkoper Elke Wolterink tegen het AD.