Brede steun voor Nationaal Preventieakkoord
Den Haag (17 september) – Afspraken die staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) met maatschappelijke organisaties heeft gemaakt, kunnen op voldoende steun rekenen van de Tweede Kamer. Tijdens het debat over het Nationaal Preventieakkoord legde de oppositie vooral nadruk op het aanpakken van roken en overgewicht. Acties uit het convenant om problematisch alcoholgebruik verder te beperken, werden veelal goed bevonden.
Deze alcohol-maatregelen leiden volgens Tweede Kamerlid Antje Diertens van coalitiepartij D66 niet ertoe dat consumenten geen glaasje wijn meer mogen. ‘Voor mensen die af en toe een glaasje wijn drinken, is dat niet ongezond’, aldus de sociaalliberaal. ‘Overall geldt: als het problematisch wordt en het een verslaving wordt, dan is het wel ongezond.’
Het kabinet wil samen met ruim 70 maatschappelijke organisaties, waaronder STIVA, dat jongeren en zwangere vrouwen geen alcohol drinken. Het aantal volwassen Nederlanders dat te veel drinkt, moet dalen van 8,8 naar maximaal 5 procent in 2040. Om deze doelen te bereiken, starten binnenkort actieprogramma’s. Daarvoor trekt het kabinet vanaf volgend jaar zo’n 20 miljoen euro uit. Dat staat in de nieuwe Rijksbegroting.
De grootste coalitiepartij VVD keurt het goed dat de overheid zorgt voor goede voorlichting en randvoorwaarden op het gebied van problematisch alcoholgebruik. Ook CDA, D66 en ChristenUnie konden zich daarin vinden. Linkse oppositiepartijen besteedden tijdens het debat weinig aandacht aan dit deel van het akkoord. Zij gebruikten hun spreektijd om zorgen te uiten over tabak en overgewicht. Ook nieuwe, opkomende drugs zoals lachgas kregen in het parlement volop aandacht. Zo miste Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen (PvdA) een hoofdstuk in het convenant over drugsgebruik.
Hoewel staatssecretaris Blokhuis het preventieakkoord in november 2018 sloot, vond pas begin september de plenaire behandeling plaats. SGP-fractieleider Kees van de Staaij gaf daar een goede draai aan: ‘Net zoals wijn moet je soms even iets laten staan. Door het te laten rijpen komen de subtiele smaak en geur beter tot hun recht.’ Volgens Van der Staaij is dat misschien ook toepasbaar op het Nationaal Preventieakkoord van vorig jaar.
De SGP-leider diende samen met Femke Merel van Kooten-Arissen, die afgelopen zomer de Partij voor de Dieren (PvdD) verliet en haar zetel meenam, de enige moties over alcohol in. Deze moties zijn bedoeld om meer beleidsmatige aandacht te vestigen voor een bepaald onderwerp.
Die moties van het voormalig PvdD-Kamerlid kregen onvoldoende steun. Zij verzocht de regering om alcoholreclame bij professionele sport tegen te gaan, en het aantal alcoholverkooppunten te verlagen. Enkel een beperkt aantal linkse oppositiepartijen stemden voor. Daarentegen kreeg de SGP-voorman wel de handen op elkaar voor zijn voorstel om alcoholverkoop aan jongeren verder tegen te gaan. Binnenkort geeft staatssecretaris Blokhuis uitleg over de uitvoering daarvan. Dat gebeurt traditiegetrouw in een brief.
Eind dit jaar wisselt de Tweede Kamer opnieuw van gedachten over leefstijlpreventie. Dat gebeurt op 12 december in een kleinere setting, namelijk in een algemeen overleg. Op de agenda staat een groot scala aan onderwerpen. Onder meer: gebruik van energiedrankjes onder jongeren, naleving van leeftijdsgrenzen alcohol en voedingsnormen voor vitamines.