kvnw nieuw met datum2

Vandaag heeft de gezamenlijke Europese alcoholsector aan eurocommissaris Andriukaitis een voorstel gepresenteerd betreffende het verstrekken van informatie over voedingswaarde en ingrediënten van o.a. wijn aan consumenten.

De KVNW heeft als lid van CEEV (European Wine Companies Committee) actief meegedacht bij de formulering van dit voorstel. Onze inzet is om consumenten duidelijk en compleet te informeren over de voedingswaarde en ingrediënten.  We hechten veel waarde aan de transparantie en de onderliggende EU regelgeving met betrekking tot wijnbouw en wijnproductie. Een goede en duurzame relatie met de wijnconsumenten staat centraal.

Brussels, 12th March 2018 - The European associations representing the alcoholic beverage' sector have presented today to European Health Commissioner Andriukaitis their proposal for a self-regulation to give consumers clear information about the ingredients and nutritional content of alcoholic drinks. The wine sector has worked collectively and constructively to address this challenge, and commits, through an ambitious and modern approach, to providing information to consumers in an adapted way.

The European Wine sector, represented by CEEV, CEVI, Copa and Cogeca and EFOW, has taken up the self-regulation challenge and has presented today to Commissioner Andriukaitis an innovative and dynamic proposal. Confronted with the specificities of both the product and the sector, the EU wine sector has come up with a modern solution that fulfils a two-fold objective namely to properly inform consumers about the product and to allow all actors from the sector, including the smallest ones, to implement such measures.

Schrijver Ronald Giphart en wijnjournalist Harold Hamersma keren vanaf zondag 18 maart terug op 24Kitchen in het tv-programma 'De Wit, Rosé & Roodtrip'. In dit tweede seizoen, dat acht afleveringen telt, vormt het indrukwekkende landschap van Zuid-Afrika het decor. In het programma vliegen Giphart en Hamersma naar de andere kant van de evenaar om op zoek te gaan naar de oorsprong van Zuid-Afrikaanse wijn. Een roadtrip voert de twee liefhebbers langs plekken als Stellenbosch, Franschhoek, Paarl en Kaapstad.

Tot op de dag van vandaag trekken Nederlanders naar Zuid-Afrika om wijn te verbouwen. Het is daarom  niet verwonderlijk dat Giphart en Hamersma juist in dit wijnland op zoek gaan naar de geschiedenis van 'de wijn'. Ronald Giphart: "Het is onmogelijk om door Zuid-Afrika te reizen en niet geraakt te worden door het fascinerende land, de bijzondere mensen, de wurgende tegenstellingen en de geweldige wijnen."

Staatssecretaris Blokhuis kondigde vandaag in zijn brief aan de Kamer aan dat het terugdringen van problematisch alcoholgebruik ook onderdeel zal uitmaken van het Nationaal Preventieakkoord. STIVA steunt de keuze om problematisch alcoholgebruik in samenwerking aan te pakken.

In het regeerakkoord was aangekondigd dat het kabinet een Nationaal Preventieakkoord gaat afsluiten met de focus op overgewicht en roken. Naast roken en overgewicht zal problematisch alcoholgebruik ook een thema worden. Over deze drie thema’s zullen aparte deeltafels worden georganiseerd, waarbij zal worden samengewerkt met partijen die verantwoordelijkheid durven nemen en resultaat willen bereiken.

Amsterdam, 8 januari 2018. Vandaag is tijdens de Wine Professional in de RAI in Amsterdam is aan Harold Hamersma en Ronald Giphart de WIM-award uitgereikt door de voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren, de heer Peter van Houtert. De feestelijke uitreiking vond plaats in het Gault&Millau theater van de Wine Professional in Amsterdam. Daarmee onderstreept de KVNW het belang van verantwoord genieten van wijn. WIM staat voor ‘Wine in Moderation’, een internationaal initiatief dat als platform informatie geeft om verantwoorde wijnconsumptie bij de consument verder te stimuleren.

Wereldwijd wordt onderkend dat het nuttigen van alcoholische dranken niet zonder risico is. Dit geldt ook voor wijn. Teveel alcohol is niet goed voor de gezondheid. Net zo min als teveel suiker, teveel vet of te weinig bewegen. Omdat wijn drinken ook positieve kanten kent, is het van belang dat wijndrinkers weten wat verantwoorde wijnconsumptie precies inhoudt.

AMSTERDAM, 20180107 -- Traditiegetrouw werd de 16e editie van Wine Professional feestelijk geopend met de uitreiking van de prestigieuze Diamond Awards. De awards gingen dit jaar naar Bert Horstman (wijnkoper bij Heisterkamp Wijnkopers), Alessandro Uva (eigenaar Ristorante Mario) en Gert Jan en Francis Zonneveld Piek (Rungis). 

De awards, ontworpen door juwelier Lyppens, werden op zondag 7 januari uitgereikt door Jan van Lissum, directeur van The Wine & Food Association en de Gastronomische Groote Club. Ruim honderd genodigden woonden de feestelijke ceremonie in Hotel de l’Europe bij. De Diamond Awards worden jaarlijks toegekend aan personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt met betrekking tot de Nederlandse gastronomie. De officiële opening van Wine Professional werd verricht door ZE de heer Venu Rajamony, Ambassadeur van India en HE mevrouw Andrea Gustović-Ercegovac, Ambassadeur van Kroatië. Speciale gasten waren verder de heer Ramiro Alfonso Hidalgo, Cultureel Attaché van de Argentijnse Ambassade, en de heer Peter van Houtert, voorzitter Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren.