Henk Bart, tussen wijnboer en restaurateur
Geen schrik bij Wijnimport J. Bart dat de druivenoogst in de belangrijkste Europese wijnlanden voor een groot gedeelte was ’mislukt’. ,,We laten ons niet leiden door kwantiteit, maar de kwaliteit van 2017 is goed tot zeer goed. Het zijn vooral de supermarkt(slijters) en de consument die de prijs van een kleinere oogst betalen”, denkt directeur Henk Bart.
Er zit veel grijs tussen zwart en wit. Ook in de wereld van wijn. Bart laat enkele wereldkaartjes zien met de wijnoogst ten opzichte van 2016. „Het is allemaal relatief. Als je in 2016 een heel goed jaar hebt gehad en vorig jaar is gemiddeld wat minder, dan heb je procentueel al een veel slechter jaar. Terwijl dat niet zo hoeft te zijn.’’
Frankrijk produceerde in 2017 gemiddeld 18 procent minder, Italië 21 procent en Spanje ook 15 procent minder. ,,Reden is late nachtvorst, hagel en soms ook droogte. Toch zijn er binnen een land flinke verschillen. De Bourgonge zal juist meer wijn produceren (plus 12 procent), maar de oogst in de Haut-Medoc was slecht (min 30 procent) evenals de Bordeaux (min 50 procent). De oogst in de St. Emilion was dramatisch (min 90 procent). Aan de andere kant: een land als Oostenrijk had een goede oogst; gemiddeld 23 procent meer dan in 2016.”