kvnw nieuw met datum2

SpiritsNL en KVNW lanceren ‘Laten we het gezellig houden’

Brancheverenigingen SpiritsNL (gedistilleerde dranken) en KVNW (wijn) hebben de campagne ‘Laten we het gezellig houden’ gelanceerd. Beide verenigingen willen voorkomen dat de nieuwe coalitie en het nieuwe kabinet prijsmaatregelen en belastingverhogingen voor alcohol doorvoeren.

Extra lastenverzwaringen zouden voor veel ondernemingen desastreus zijn. Het coronavirus en de maatregelen om het virus in te dammen hebben er hard ingehakt bij de producenten en importeurs van gedistilleerde dranken en wijn. Ook de horeca is hard getroffen. Tijdens een groot deel van 2020 en in het eerste half jaar van 2021 lag de horeca nagenoeg stil. Hoewel er thuis iets meer wijn en gedistilleerd werd genuttigd vergeleken met ‘voor corona’ is de omzet fors afgenomen. De horeca en drankensector hebben in elk geval enkele jaren nodig om te herstellen. SpiritsNL en KVNW roepen ‘politiek Den Haag’ op om die ruimte te krijgen: ‘Laten we het gezellig houden.’

In de verkiezingsprogramma’s van verschillende politieke partijen is voorgesteld om nu met belastingverzwaringen voor alcohol te komen. Sommige partijen willen de alcoholaccijnzen verhogen. Anderen denken ook aan verdere prijsmaatregelen, zoals bijvoorbeeld minimumprijzen voor alcohol.

Joep Stassen, directeur SpiritsNL: “Onze oproep is helder: geef onze zwaar getroffen sector de ruimte om van corona te herstellen en breng niet nog meer schade aan door nu prijzen te verhogen. Dat betekent geen accijnsverhogingen voor alcohol én geen verdere prijsmaatregelen voor alcohol.”

Peter van Houtert, voorzitter KVNW: “Onze sector zet zich al jaren in om verantwoord drinken te bevorderen. Mét succes, want het aantal overmatige en zware drinkers is afgenomen. Onze leden leveren daar een belangrijke bijdrage aan. Het is nu volstrekt onnodig en ongewenst om toch weer de accijnzen te verhogen of andere prijsmaatregelen te nemen.”

Lees ook ons pleidooi 'Laten we het gezellig houden':

.