kvnw nieuw met datum2

‘Op onze wijngaard is anderhalve meter afstand geen probleem’

0
0
0
s2sdefault

DEN HAAG – Voor Nederlandse wijngaardeniers valt door de sluiting van de horeca het belangrijkste afzetkanaal weg. Naar schatting wordt jaarlijks de helft van de ongeveer één miljoen Nederlandse flessen verkocht aan hotels, restaurants en cafés. Ook Arina van Leenen, mede-eigenaar van het wijnlandgoed Betuws Wijndomein, merkt de gevolgen van de coronacrisis. ‘Binnen één dag lag een groot deel van ons werk stil: bestellingen, reserveringen en evenementen. Alles werd geannuleerd.’ Tegelijkertijd is ze er niet bij de pakken neer gaan zitten. Zo nodigde het wijnlandgoed sommeliers uit om langs te komen om kennis op te doen.


Jaarlijks produceert het Betuws Wijndomein, zeven hectare groot, zo’n 30.000 flessen wijn. Er wordt een tiental ‘nieuwe’ druivenrassen geteeld, waaronder Johanniter, Regent en Solaris. De wijn wordt zo duurzaam mogelijk geproduceerd. ‘Elk jaar voeren we het verder door’, vertelt Van Leenen. ‘We proberen zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken, en experimenteren met schapen en loopeendjes om het onkruid te verwijderen’. Ook in de kelder wordt er verduurzaamd. Zo is gelatine vervangen door een plantaardig alternatief op basis van erwten ‘Zo maak je vegan wijn.’


De coronacrisis heeft ook bij het Betuws Wijndomein flink ingeslagen. ‘Zo’n zestig procent van onze wijn leveren we aan de horeca. Doordat die restaurants en cafés gesloten zijn, bestellen zij niet meer’, aldus Van Leenen. ‘Ze hebben veelal nog een voorraad van onze wijn liggen.’ Ook de evenementen, waaronder markten, proeverijen en bruiloften, werden geannuleerd. ‘Na de aankondiging van de eerste coronamaatregelen lag binnen één dag een groot deel van ons werk stil.’


Dat betekent niet dat er niets meer gebeurt. Sterker nog: in een kort tijdsbestek liep de Nederlandse wijngaard tegen een aantal uitdagingen aan. Zo wordt deze maand normaliter de wijn gebotteld van het voorgaande jaar. Daarvoor komt speciaal een Duitse bottelmachine langs op de wijngaard. Nu is de vraag of die binnenkort langs gaat komen. Van Leenen: ‘En zo ja, hoeveel moeten we dan bottelen? De vraag vanuit de horeca is natuurlijk een stuk minder geworden.’


Verder gaat een deel van het werk op de wijngaard gaat door. ‘Op onze wijngaard is anderhalve meter afstand geen probleem. Hoewel we aan onze vrijwilligers vroegen om de eerste weken niet langs te komen, zijn ze inmiddels weer aan de slag’, aldus de mede-eigenaar van het Betuws Wijndomein. Ook zijn sommeliers uitgenodigd om een kijkje te nemen. ‘Niet alleen om te helpen, maar ook om meer te leren over onze wijn. Zo kunnen zij in het restaurant daarover meer vertellen.’

Inmiddels komen er langzamerhand weer meer toeristen uit eigen land langs. ‘Het zou mooi zijn als deze zomer meer Nederlanders kennis maken van lokale producten. Niet alleen met wijn, maar alle streekproducten’, aldus Van Leenen.