Stand van zaken omtrent wijziging Drank- en Horecawet
DEN HAAG – Kamerleden kregen afgelopen maand de mogelijkheid om vragen te stellen, en opmerkingen te plaatsen bij de wijziging van de Drank- en Horecawet. Daarop reageert staatssecretaris Blokhuis (VWS) begin volgend jaar. Later volgt een plenair debat over deze wetswijziging. Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: een procesbeschrijving.
Zie ook eerdere berichten:
> Belangrijkste wijzigingen, duiding (enkel voor KVNW-leden, op te vragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).
> Reactie KVNW op het wetsvoorstel
Tijdlijn:
- Maart 2019 maakte staatssecretaris Blokhuis (VWS), naar aanleiding van afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord, bekend dat hij de Drank- en Horecawet wil aanpassen (persbericht). Via een internetconsultatie werden de wijzigingen voorgelegd aan belanghebbenden (burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties) voor reacties. Het commentaar van de KVNW treft u hier aan;
- Juli 2019 werden resultaten van de consultatie gepubliceerd (verslag). Reacties waren overwegend positief. Het merendeel van de voorstellen blijft ongewijzigd. Sommige maatregelen, denk aan het verbod op prijsacties van meer dan 25 procent korting, werden verder uitgewerkt in de memorie van toelichting (uitleg bij een wetsvoorstel);
- Juli 2019 tot en met september 2019 lag het wetsvoorstel bij de afdeling Advisering van de Raad van State. Die had uiteindelijk geen inhoudelijke opmerkingen bij het voorstel, en adviseerde om het voorstel bij de Tweede Kamer in te dienen (reactie).
- November 2019 maakte het kabinet het wetsvoorstel aanhangig. De Tweede Kamer, specifieker: de commissie met preventiewoordvoerders, kreeg tot midden december 2019 tijd om schriftelijk vragen te stellen, en opmerkingen te plaatsen, bij de wetswijziging (ookwel: inbreng verslag).
- December 2019 heeft de commissiegriffier de inbreng samengevoegd (verslag). Zie hier een nieuwsartikel daarover. Begin volgend jaar (2020) geeft staatssecretaris Blokhuis (VWS) antwoorden in een zogeheten nota naar aanleiding van het verslag. Mocht hij wijzigingen in zijn wetsvoorstel aanbrengen, publiceert het kabinet een nota van wijziging.
- Maart 2020 – december 2020 wordt een plenaire behandeling in de Tweede Kamer ingepland. Kamerleden debatteren over het wetsvoorstel, en kunnen moties (discussiepunten, oordelen), en of amendementen (wijzigingen) indienen. Daarover wordt op een later tijdstip gestemd. Uiteraard vindt er ook een stemming plaats over de wetswijziging. Als de Tweede Kamer het voorstel goedkeurt, belandt dat bij de Eerste Kamer. Daar wordt voortgaand proces herhaald. Volksvertegenwoordigers mogen in dit huis opnieuw schriftelijk vragen stellen, en opmerkingen plaatsen. In tegenstelling tot in de Tweede Kamer mogen deze Eerste Kamerleden geen amendementen meer indienen.
- 2021 zal het wetsvoorstel, bij een parlementaire meerderheid, mogelijk worden ingevoerd.