kvnw nieuw met datum2

‘Steeds meer Nederlanders staan open voor nieuwe wijn-spijs combinaties'

DEN HAAG - De kerstdis nadert. Voor veel Nederlanders aanleiding om voor familie, vrienden flink uit te pakken. Peter van Houtert, KVNW-voorzitter, is enthousiast over de opkomst van nieuwe wijn-spijs combinaties. ‘Er is onvoorstelbaar veel veranderd ten opzichte van de jaren tachtig’, aldus Van Houtert. ‘Vraag een wijnhandelaar advies over een mooie fles die bij het kerstdiner past.’

Goede wijn-spijs combinaties zijn door de jaren heen steeds belangrijker geworden. Waarom eigenlijk?

‘Tot in de jaren tachtig hielden weinig mensen zich bezig met wijnspijs-combinaties. In restaurants was je volledig afhankelijk van de kok. Je mocht van geluk spreken als hij een voorliefde had voor wijn. Daarnaast was het wijnlandschap overwegend Frans. Dat leidde tot veel standaardcombinaties, denk aan witte wijn bij vis, rode wijn bij vlees, en cognac na.’

‘Er is onvoorstelbaar veel veranderd. Dat heeft verschillende redenen. Denk aan de opkomst van kookscholen, sommeliers, maar ook de ontdekking van nieuwe wijnlanden. Met alle gemak stappen we in het vliegtuig, en ontdekken massaal nieuwe gerechten en wijnen. Als Nederlanders staan we steeds meer open om nieuwe wijnspijs combinaties te proberen.’

Wat is een tip tot zo’n mooie combinatie te komen?

‘Bijproducten, zoals dressings, chutneys en compotes, zijn vaak de smaakbepalers van een gerecht. Kies met behulp van een wijnhandelaar een fles die daarbij past. Let op de kruidigheid; is iets pittig, zoet of juist zuur? Grote keukens manifesteren zich door geraffineerde eenvoud. Het is makkelijker om daarbij een mooie wijn te kiezen. Als een gerecht veel smaken heeft, kom je er vaak niet uit.’

Serveer je bij elk gerecht een bijpassende wijn? Hoe gaat dat gepaard met gematigd drinken?

‘Dat is een misverstand. Tussen het voor- en hoofdgerecht zou je eigenlijk je smaak weer moeten neutraliseren. Zo kan je bijvoorbeeld bij een mooie bouillon juist geen wijn schenken. Dat mag natuurlijk wel, iedereen moet het zelf weten, maar je kan je laten adviseren. Ook bij het kerstdiner geldt: verantwoorde alcoholconsumptie. Je bent met familie, vrienden. Geef wellicht iets meer geld uit aan een kwaliteitswijn dan aan drie of vier goedkopere flessen.’

Voor sommigen volgt na de feestdagen een winterdip. Wat adviseer je wijndrinkers?

‘Maak na kerst en oud & nieuw even pas op de plaats. Houd het rustig; dat is goed om te doen. Een hele maand niet drinken, om vervolgens veel te gaan drinken, zie ik niet als oplossing. Geniet, maar drink met mate, ook tijdens de recepties in januari.’