Amerikaanse wijndrinker slachtoffer van Franse digitaks
WASHINGTON - Opnieuw hebben de Verenigde Staten gedreigd met extra heffingen op Franse wijn. Tot woede van het Witte Huis voerde Frankrijk afgelopen zomer een digitaks in die Amerikaanse techreuzen raakt. De Fransen trokken in eerste instantie het belastingplan in, maar komen daarop terug. Mogelijk bestaat de tegenreactie uit een heffing van 100 procent op champagne.
In totaal wil de regering-Trump 2,4 miljard dollar aan importtarieven invoeren op Franse producten. Naast wijn worden ook kazen, handtassen en andere luxeproducten getroffen. Franse wijnexporteurs hebben nog niet direct te maken met de extra heffingen. Eerst krijgen belanghebbenden kans om tijdens een publieke consultatieperiode op de plannen te reageren.
Het Franse parlement gaf in juli groen licht voor de heffing op grote techbedrijven. Zij moeten, met terugwerkende kracht, drie procent belasting afdragen over hun inkomsten in Frankrijk. Vooral Amerikaanse bedrijven, zoals Amazon en Google, moeten extra betalen. De Fransen vinden dat zij, ten opzichte van ‘traditionele’ bedrijven, te weinig inbrengen.
Na een onderonsje op de G7-top liet de Franse president Emmanuel Macron de digitaks varen. In plaats van een nationale heffing zou hij pleiten voor internationale regelgeving voor internetbedrijven. Binnen de OESO liepen die onderhandelingen op niets uit. Tot woede van de Amerikaanse regering voert Frankrijk nu het oorspronkelijke plan uit.
Het is niet voor het eerst dat Franse wijn slachtoffer is van oplaaiende handelsconflicten. In oktober leidde een luchtvaartruzie over ongeoorloofde steun aan de Europese vliegtuigbouwer Airbus al tot importheffingen op Europese wijnen. Wijn met minder dan 14 procent alcohol, en die niet meer bevatten dan 2 liter inhoud, worden belast met een heffing van 25 procent.
Het is onduidelijk of een Europese tegenreactie volgt, en of het duurder wordt om Amerikaanse wijnen te verschepen. Nederlandse wijnhandelaren importeren een zeer beperkt aantal wijnen uit de Verenigde Staten. De Franse minister van Economische Zaken Bruno Lemaire lijkt voorstander te zijn van een tegenaanval. In dit radio-interview gaf hij aan dat ‘de Europese Unie klaar is om nieuwe sancties te vergelden’