Miljoenen extra voor verder terugdringen problematisch alcoholgebruik
DEN HAAG – In het kader van het Nationaal Preventieakkoord gaf het kabinet dit jaar zeven miljoen euro extra uit voor het tegengaan van problematisch alcoholgebruik. Ruim de helft werd gestoken in bewustwording en vroegsignalering. Denk daarbij aan campagnes als ‘NIX zonder ID’ (geen alcohol onder 18 jaar) en ‘IK PAS’ (dertig of veertig dagen geen alcohol). Voor de strijd tegen overgewicht en roken was meer geld beschikbaar: zo’n 20 miljoen euro. Dat schrijft staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) in deze Kamerbrief.
De extra uitgaven zijn geen verrassing. Het Nationaal Preventieakkoord kwam in 2018 tot stand doordat meer dan 70 partijen afspraken maakten om onder meer problematisch alcoholgebruik verder terug te dringen. Daarvoor stelt het kabinet miljoenen euro’s beschikbaar. De afspraken passen in een positieve trend. Nederlanders consumeren steeds minder. Al jaren daalt het aantal overmatige en zware drinkers. Ook jongeren beginnen steeds later met het drinken van alcohol.
Dit jaar werd bijna 4 miljoen euro geïnvesteerd in de uitbreiding van de ‘NIX zonder ID’ en ‘IK PAS’-campagnes. Zo is er begin mei een landelijke actieweek georganiseerd waarin extra aandacht werd gevraagd voor het tonen van identiteitskaarten van jongeren die alcohol willen kopen. Een maand eerder startte de Stichting Positieve Leefstijl, in samenwerking met ouderenorganisatie KBO-PCOB, een ‘IK PAS’-campagne om ouderen bewust te laten nadenken over hun alcoholgebruik. Op de campagne-website meldden zo’n 20.000 mensen zich aan.
Verder stak het kabinet meer geld (ruim 1 miljoen euro) in alcoholvoorlichting en –onderzoek op scholen en universiteiten. Zo werd er in het basisonderwijs meer voorlichting aan ouders gegeven en beantwoordden leerlingen van middelbare beroepsopleidingen gezondheidsvragenlijsten. In het hoger onderwijs werd een onderzoek uitgevoerd naar het drinkgedrag en de sociale norm hieromtrent.
Ook voor onderzoeken naar alcoholmarketing (0.4 miljoen euro) en de naleving en handhaving bij leeftijdsgrens en dronkenschap (0.9 miljoen euro) reserveerde het kabinet extra geld. Als laatste werd zo’n 0.7 miljoen euro beschikbaar gesteld voor een ‘gezonde sportomgeving’. Daarmee wil het kabinet het aanbod in sportkantines verbeteren, en sportverenigingen extra begeleiding aanbieden.
Komende jaren blijft Den Haag extra investeren in de uitvoering van het Nationaal Preventieakkoord. Er wordt verwacht dat het kabinet in 2020 opnieuw zo’n 7 miljoen euro uitgeeft aan het verder terugdringen van problematisch alcoholgebruik. Dat bedrag wordt in 2021 afgebouwd naar drie miljoen euro.