Ondanks klimaatopwarming daalt Nederlandse wijnproductie
DEN HAAG – Er verschijnen dit jaar minder flessen wijn van eigen bodem op de markt. Nederlandse wijngaardiers hadden achtereenvolgend last van een koud voorjaar, hete zomer en nat najaar. Naar schatting produceren zij niet meer dan één miljoen flessen wijn. Een jaar eerder, in 2018, hadden deze wijnboeren een topjaar. Toen bedroeg de opbrengst een recordhoeveelheid van 9.500 hectoliter. Dat was goed voor zo’n 1.25 miljoen flessen.
Al jaren zijn Nederlandse wijnbouwers aan een opmars bezig door gebruik te maken van nieuwe druivenrassen, denk daarbij aan de Cabernet Cantor en Souvignier Gris. Deze druiven hebben de kwaliteit van Nederlandse wijnen een stuk verbeterd. Deze rassen gedijen beter in het landschap en zijn resistent tegen veel ziektes. Inmiddels is een aantal van de Nederlandse wijnen, net als Edammer Kaas en Hollandse maatjesharing, Europees beschermd.
Ook klimaatopwarming, hoewel die in Zuid-Europese landen fataal voor de wijnbouw is, heeft een positieve impact op wijngaardiers van eigen bodem. De wijnbouwgrens schuift op naar het noorden. Dat betekent dat druiven beter rijpen en meer smaak ontwikkelen. Naar verwachting houden op termijn zuidelijke druivenrassen het op Nederlandse wijngaarden beter vol.
Toch valt dit jaar de Nederlandse wijnproductie tegen door een te koud voorjaar, hete zomer en nat najaar. Het NOS Journaal besteedde er afgelopen zondagavond in het 20.00 journaal aandacht aan (vanaf minuut 10.45). Daarin kreeg ook KVNW-voorzitter Peter van Houtert het woord. ‘De Nederlandse productie daalt, dat klopt. Maar na een extreem goede oogst in 2018 gaan we terug naar een gemiddelde oogst. Niet dramatisch.’
Hoewel de Nederlandse wijnproductie in de lift zit, blijft het een niche. Tegenover een miljoen Nederlandse flessen wijn staan ongeveer 500 miljoen flessen die uit het buitenland worden geïmporteerd.
Van Houtert maakt zich dan ook meer zorgen om de temperaturen in zuidelijke wijnlanden. ‘Die enorme hitte is erg gevaarlijk. Soms is het wel veertig graden en hoger: kurkdroog.’ Dat heeft grote impact op de wijnbouw. Druiven rijpen sneller, moeten eerder worden geoogst, en bevatten meer suiker. Dat tast uiteindelijk ook de smaak van wijn aan. Vooral klassieke druivensoorten hebben daar last van.