kvnw nieuw met datum2

Wijnhandel houdt stand ondanks handelsoorlog en Brexit

Den Haag (23 september) - Hoewel de economie goed draait, waarschuwde koning Willem-Alexander tijdens de troonrede voor ‘economisch onrustige tijden’ over de grens. Ook deze zomer leken voor de wijnhandel donkere wolken zich samen te pakken. Zo dreigde de Amerikaanse president Donald Trump voor een taks op Franse wijn, ‘want wijn uit de Verenigde Staten is een stuk lekkerder.’ De gevolgen van de Brexit zijn onduidelijk, maar opvallend genoeg floreert de wijnhandel tijdelijk. Tweemaal een kleine reconstructie.

Handelsoorlog EU-VS

De Amerikaanse president Donald Trump ontketende begin vorig jaar een handelsoorlog met de Europese Unie door importtarieven in te stellen op staal en aluminium. Sindsdien stapelen heffingen over en weer zich op: van Boeing-vliegtuigen tot aan Edammer kaas. Het wordt dus, ter bescherming van eigen economie, duurder om goederen te importeren en exporteren. In tegenstelling tot whisky bleef een heffing op wijn lange tijd onder de radar.

Tot afgelopen zomer. Frankrijk voerde een zogeheten ‘digibelasting’ in op grote techbedrijven. Veelal Amerikaanse bedrijven, denk aan Google, Amazon en Facebook, moesten daardoor drie procent van hun Franse omzet afdragen. Deze belastingmaatregel schoot Trump in het verkeerde keelgat. Als tegenreactie zou de Verenigde Staten ‘Franse wijn gaan belasten zoals nog nooit eerder is vertoond.’ Daarnaast twitterde Trump, ondanks hij geheelonthouder is, dat ‘Amerikaanse wijn is lekkerder dan Franse wijn’. Ook: ‘Ze zien er van de buitenkant gewoon een stuk beter uit.’

In een interview met zakenzender CNBC reageerde Trump serieuzer, en liet weten dat Californische wijnmakers oneerlijk worden behandeld. Volgens hem kunnen Franse wijngaardiers eenvoudig exporteren, terwijl hun Amerikaanse collega’s hoge invoertarieven in de Europese Unie betalen. Het liefst ziet Trump dan ook een taks op alle Europese wijnen.

Die dreigementen werkten. Uiteindelijk trok de Franse president Emmanuel Macron, tijdens een onderonsje op de G7-top, zijn digibelasting gedeeltelijk terug. Hij pleit inmiddels voor strenge, internationale regelgeving voor belasting op grote techbedrijven. Daardoor lijkt de wijntaks van tafel.


Brexit

Hoe de Brexit uitpakt, blijft gissen. Eind oktober wil de Britse premier Boris Johnson hoe dan ook uit de Europese Unie treden. Met, of zonder akkoord. De voorbereidingen voor no-deal Brexit zijn in volle gang. Begin september zette de Britse overheid een informatiepagina online over welke regels bij een no-deal Brexit gelden voor het importeren en exporteren van wijn.

Om extra bureaucratie, oponthoud in de haven, en een dalende koers van het pond sterling voor te zijn, slaan Britse wijnhandelaren massaal wijn en champagne in. Volgens The Guardian willen bedrijven voorkomen dat zij tijdens de feestdagen zonder komen te zitten. Britten zijn de grootste importeurs van champagne. Jaarlijks slaan zij zo’n dertig miljoen flessen in.

De Fransen bevestigen de berichten, en geven aan dat voor bijna een jaar aan champagne ligt opgeslagen in het Verenigd Koninkrijk. ‘Er komt geen champagnecrisis tijdens Kerstmis’, aldus wijnexpert Antoine Gerbelle.