kvnw nieuw met datum2

Duurder, gezonder en duurzamer; dit zijn de wijntrends van 2018

Bosbranden, vorst in de grond en extreme droogte. Het wijnjaar 2017 is voor de druif op een catastrofe uitgelopen. Waar in voorgaande jaren werd gegrepen naar een alternatief gebied als de productie in bijvoorbeeld Spanje wat tegenviel, voelt nu de hele wijnwereld de klap van de bijzonder lage oogst. Het gevolg: de prijzen schieten omhoog. Het is de belangrijkste trend in het wijnjaar 2018. Daarnaast gaan biologische wijnen het nog beter doen, blijven mousserende wijnen interessant en wil de consument minder alcohol in de wijn.

Er is echter een gebied dat redelijk bespaard is gebleven van de ongekende krachten van de natuur. Oostenrijk, het land van de Grüner Veltliner, kende een redelijk stabiel jaar. “Maar dat wil niet meteen zeggen dat iedereen deze wijn gaat kopen. De prijzen zijn nog niet helemaal doorberekend en de Veltliner is een meer uitgesproken druif dan bijvoorbeeld de Chardonnay en de Sauvignon Blanc, die al decennia de markt beheren”, aldus Frank Donker.

Hoeveel duurder een fles wijn wordt door de schaarste is volgens vinoloog Donker nog moeilijk in te schatten. “De prijzen moeten nog doorberekend worden en mijn inschatting is dat de wijnboeren onder de marktprijs gaan zitten. Wij Nederlanders willen toch de beste kwaliteit voor de laagste prijs. Ze zullen hun verlies pakken om de continuïteit te waarborgen, de vraag is hoeveel meer wij willen betalen voor een glas wijn.”

Bubbels

Waar de horecaondernemer vorig jaar minder voor hoefde te betalen, is voor mousserende wijnen. De accijns werd immers verlaagd en dat zal dit jaar ook zo blijven. Het zorgt voor een opmars van cava en champagne. “Wij hebben de verkoop van cava zien vertienvoudigen het afgelopen jaar. Sinds de ‘luxetaks’ is afgeschaft wordt dit product weer veel interessanter. Simpelweg omdat het goedkoper is dan voorgaande jaren.”

Accijns

Nog een trend die goed samengaat met de portemonnee is dat de consument steeds vaker kiest voor een wijn die laag op alcohol is. Dit uit gezondheidsoverwegingen. Meer alcohol betekent vaak meer suikers en meer suiker betekent meer calorieën. De overweging om een wijn te serveren die minder dat 8,5 procent alcohol bevat is, naast het feit dat het gezonder is, dat deze ook goedkoper blijkt. Op een hectoliter alcohol onder de 8,5 procent wordt ruim 44 euro accijns geheven. Op wijnen tussen de 8,5 procent en 15 procent wordt precies het dubbele geheven.

Duurzaam

Het healthy-life gehalte is al geen trend meer te noemen, maar ook in 2018 zal de focus op gezond en duurzaam liggen. Daarom kiezen steeds meer consumenten voor een biologische wijn. De gast wordt zich steeds bewuster van de wereld om zich heen en kiest erg gericht voor duurzame en biologische producten. De wereld van wijn wordt duurzamer maar ook transparanter. De consument heeft meer kennis in huis gehaald via sociale media en apps als Vivino. “De restaurantbezoeker kan de wijnkaart even googelen en meteen zien of hij waar voor zijn geld krijgt. Duurzaam, duurder en gezonder. Zo zou ik het wijnjaar 2018 willen omschrijven.”

De Sommelier

Frank Donker; vinoloog, Magister Vini in spé, docent en Senior Wine Buyer bij een van de grootste wijnimporteurs van Nederland, LFE. “ Ja, mooie titel toch?”, lacht hij.  Als Senior Wine Buyer vliegt Donker de hele wereld over om wijnen te proeven en in te kopen. Hij studeerde aan de Hotelschool in Maastricht om er vervolgens decennia later terug te keren. “Ik geef les over wijnen die uit Zuid-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië komen. Waarom die gebieden? Ik heb maar 4 uur voor een les, ik kan niet alles in een les proppen”, vertelt hij.

Nog even kort de overige trends op een rijtje

  1. Schroefdop: het is een fabel dat schroefdopwijnen kwalitatief minder zijn. Het is voornamelijk erg praktisch voor het personeel. Waar wordt nou nog een fles wijn aan tafel opengemaakt? Je ziet het niet veel meer.
  2. Rode wijn uit de koeling: in Spanje, Italië en Frankrijk is het al de normaalste zaak van de wereld, maar in Nederland kijken we toch nog vreemd op als rode wijn koud geserveerd wordt. Toch kan een Beaujolais, Loire of Bardolino heerlijk zijn op een bloedhete zomernamiddag. In plaats van automatisch naar de rosé te grijpen, lijkt de gekoelde rode wijn een inhaalslag te maken.
  3. Design: nu de economie weer aantrekt en jongeren meer te besteden hebben, wordt de hele ervaring van wijn drinken belangrijker. Jongeren kijken graag naar het design van de fles en de etiketten. Misschien dat de klassieke familieschilden over een aantal jaar verdwenen zijn van het etiket.

Bron: www.hospitality-management.nl