KVNW enthousiast over voorstel zelfregulering voedingswaarde en ingrediënten wijn

0
0
0
s2sdefault

Vandaag heeft de gezamenlijke Europese alcoholsector aan eurocommissaris Andriukaitis een voorstel gepresenteerd betreffende het verstrekken van informatie over voedingswaarde en ingrediënten van o.a. wijn aan consumenten.

De KVNW heeft als lid van CEEV (European Wine Companies Committee) actief meegedacht bij de formulering van dit voorstel. Onze inzet is om consumenten duidelijk en compleet te informeren over de voedingswaarde en ingrediënten.  We hechten veel waarde aan de transparantie en de onderliggende EU regelgeving met betrekking tot wijnbouw en wijnproductie. Een goede en duurzame relatie met de wijnconsumenten staat centraal.

Het voorstel is om de voedingswaarde per 100 ml (of aanvullend per standaardglas) weer te geven. De EU wijnsector heeft zichzelf ten doel gesteld om consumenten te gaan informeren over de voedingswaarde en ingrediënten op het wijnetiket en/of online, via een centrale website. Bij een online optie wordt een consument via een web-link of QR code direct doorgelinkt naar een betrouwbare database.

Met dit voorstel wordt volgens de KVNW een eigentijds voorstel gepresenteerd om consumenten goed te informeren. Daar komt bij dat het gepresenteerde voorstel ook gedragen wordt door de vele kleine wijnboeren die de ruggengraat vormen van de europese wijnsector en gezamenlijk goed zijn voor productie van 90% van het totale wijnvolume. Het voorstel wordt komende tijd bestudeerd door de Europese Commissie en zal ook nog aan de orde komen in het Europese Parlement. De implementatie van het voorstel duurt naar verwachting 3 jaar. De KVNW zal haar leden blijven informeren over de finesses van het voorstel en de nieuwe eisen voor het wijnetiket.