25 jaar Bourgogne-Agenturen

0
0
0
s2smodern

Vijfentwintig jaar als agent in Bourgogne-wijnen heeft Karel de Graaf de nodige kennis, anekdotes en vondsten opgeleverd. Deze en nog veel meer informatie heeft deze mede-bedenker van De Examenbundel, mede-oprichter van de wijntijdschriften Proefschrift en PersWijn, en eigenaar van een stukje wijngrond in Meursault gebundeld in een rijk geïllustreerd jubileumboek. Volgens wijnschrijver Hubrecht Duijker is het een kleine bijbel voor Bourgognes geworden.

Vijfentwintig oogsten in vogelvlucht, uitgebreide beschrijvingen van zo’n vijftig producenten en tien onverbiddelijke Bourgogne-geboden: er blijkt steeds weer meer in het vat te zitten. Onder de titel Merci à vous verscheen dit jubileum- én dankboek in juli van dit jaar in beperkte oplage. Het bevat een schat aan informatie en mag dan ook niet ontbreken in de boekenkast van de echte wijnliefhebber!

recensie van Hubrecht Duiker

De tien geboden voor het kopen van Bourgognes, uitgebreide beschrijvingen van ruim veertig hoogwaardige domeinen in Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise en Mâconnais, aardige wijnanekdotes, bijdragen van o.m. Franse wijnmakers, een Nederlandse importeur en chef-kok John Halvemaan, je vindt ze allemaal in MERCI À VOUS. Dit is een uitgave in eigen beheer van Karel de Graaf, naar aanleiding van diens 25 jaar actief zijn als agent voor tientallen betere Bourgogne producenten.

Veelzijdigheid en deskundigheid kenmerken Karels carrière. In de wijnwereld was deze levensgenieter intensief betrokken bij zowel Proefschrift als PersWijn, hij doceerde bij allerlei vakopleidingen, hij organiseerde en begeleidde wijnreizen, hij werkte als expert voor veilinghuizen en hij schreef vaak over allerlei facetten van de Bourgogne, waar hij bovendien een wijngaardje bezit, in Meursault. Zijn eigen boek - dat rijk geïllustreerd is met veelal eigen kiekjes maar geen paginanummering heeft – is veel verwerkt van en zijn grote ervaring en zijn imposante expertise. Bovendien wordt een terugblik op zijn levensloop geven, alsmede profielen van de 25 laatste Bourgondische oogstjaren.

Met wijn in de hoofdrol is de langwerpige hardcover een kleine bijbel voor Bourgognes geworden waarin liefhebbers graag zullen neuzen. In principe ging het werk als gulle geste (geen dankwoord maar een dankboek) naar Karels wijnvrienden en wijnrelaties. Er zijn echter beperkt wat extra exemplaren beschikbaar. Wie snel is, zou de eenmalige uitgave kunnen kopen voor 39,50 plus 3,75 verzendkosten. Stuur daartoe een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. En weet je hoe ik Karel stilletjes noem? Karel de Grote.

www.hubrechtduijker.com